e call e segelyhivo hogy mindenki hazaerjen

Híreink Hírek

Peres úton lett a 112.hu az ORFK tulajdona


Harc ment a 112.hu domain név regisztrálásáért, egy vállalat szemfülesebb volt az ORFK-nál. A cég átadta volna az ORFK részére a domaint, ha ennek fejében megtérítik a beregisztrálási költségeit, de a rendőrség inkább peres úton vette azt el. Az ORFK azzal indokolta a lépését, hogy mivel a 112.hu már 1991.-től fogva folyamatosan az egész Unóra kiterjedő 112-es segélyhívó hazai megerősítő címe, és ezzel lesz biztosított az Egységes Segélyhívó rendszer interneten történő elérése, ami csak úgy képzelhető el, hogy a telefonos hívószám és az e-mailcím, illetve a segélyhívó központi domain neve azonos. Ez annyit jelent, alapvető fontosságú, hogy aki segítséget akar igénybe venni, az a 112.hu domainen keresztül a segélyhívó központtal tudjon kapcsolatot teremteni.

Az EDR lesz a 112-es segélyhívó alapja


Az egész Európára kiterjesztésre kerülő 112-es segélyhívó rendszer mellett továbbra is fennmarad az EDR – egységes digitális rádió rendszer is, sőt ez lesz a 112-es segélyhívó alapja. Annak ellenére, hogy két teljesen független projektről beszélhetünk, mindkettőnek legfőbb célja a az ORFK bevetés irányítási, valamint a katasztrófavédelmi kommunikációs rendszer összefogása, működtetése. A két rendszer az év végéig össze fog kapcsolódni, melynek lényege, hogy az ORFK-nál kiépítésre kerül az a call center, amely össze fogja kötni az ORFK bevetés irányítási központját a katasztrófavédelemmel. A kommunikációs összeköttetés interfészes hangolással valósulhat majd meg.

Szombathelyre és Miskolcra fut be a 112-es segélyhívás


Sokan találgatták eddig, hogy milyen okból kerül a 112-es segélyhívó központja Szombathelyre és Miskolcra. A BRFK nyilatkozatából az derül ki, hogy a legfőbb szempont a munkaerő teremtés. Nagy kérdés, milyen következményei lesznek annak, hogy egy budapesti baleset, vagy bűncselekmény során a segélyhívás a két vidéki város valamelyikébe fut majd be és onnan irányítják központilag a kerületi egységeket. A közelmúlt tapasztalatai alapján a most még Budapesten működő központ nagyon gyakran hosszú percekig elérhetetlen, ha felveszik a telefon és fogadják a hívást, akkor pedig további időbe telik, míg a segélyt kérőt a megfelelőhelyre irányítják, kapcsolják.

2015-től új autó e-segélyhívó nélkül nem kerülhet forgalomba


Nagyon sok halálos baleset történik az EU közútjain. Az áldozatok egy része sajnos nem éli túl a balesetet, ugyanis nem érkezik meg időben a segítség. Ezért lesz kötelező minden autóban 2015-től a segélyhívó, mivel ez a készülék észleli a balesetet és azonnal küldi az adatokat a központba, hogy onnan tudják küldeni a segítséget. Minden fontosabb adatot tartalmaz, mint például, hogy hol történt a baleset, hányan utaztak a járműben és, hogy melyik időpontban, ezzel nagyon sok olyan baleseti következményt lehet megelőzni ami e nélkül a készülék nélkül halálos kimenetelű lenne. Az Európai Parlament azt várja az e-segélyhívó készüléktől, hogy leredukálja a halálos balesetek számát és, hogy minél több ember élje túl, ha sajnálatos módon történik vele valami.

Európában egységes lesz a 112-es segélyhívás


Az Európai Parlament általi döntés miatt 2015-től egész Európában egységes lesz a 112-es segélyhívó rendszer. Erről az EP közlekedési és idegenforgalmi bizottsága hozott döntést és a fő cél az volt, hogy ezzel bevezessék az Unió egész területére ezt a bizonyos segélyhívó rendszert, mégpedig úgy, hogy mindenhol egységes legyen. Ez az egységes rendszer ugyan úgy a 112-es segélyhívón lesz elérhető, viszont uniós feltételek mellett, így mindenképpen megéri, hiszen az Unió egész területére érvényes, és ha bármi probléma érne minket, akkor mindenhol tudjuk használni a 112-es számot.