e call e segelyhivo hogy mindenki hazaerjen

Segélyhívó szám 112 - Az életmentők azonnal segítenek Önnek!

A teljes Európai Unio területén díjmentesen hívható segélyhívó telefonszám a 112 már 1991 óta működik. Az Európai Tanács véleménye szerint Európa teljes területén, tagállamtól és állampolgárságtól függetlenül mindenki részére biztosítani kell méghozzá teljesen azonos elvek alapján a kapcsoltfelvételi lehetőséget vészhelyzet esetén. Jelen pillanatban már a 112 segélyhívó vonal díjmentesen hívható Európában.


Magyarországon a szolgáltatásért az ESR-112 csapat ( Európai Segélyhívó Rendszer) tagjai azért dolgoznak, hogy itthon is igénybe vehető legyen a szolgáltatás, valamint annak színvonala európai legyen.

Sajtóértesülések szerint a magyarországi üzembe helyezés már elindult, és a hálózat folyamatos bővítése zajlik éppen. A project keretein belül nem csak a telefonközpontok kerültek kialakításra és üzembe helyezve, hanem a munkafolyamatokat rendőrségi és katasztrófavédelmi gépjárművek, gyalogos rendőrök, valamint különféle számítástechnikai eszközök és mobil alkalmazások könnyítik meg.

A terveknek megfelelően a 2015 évtől a gépjárművekben kötelezően használatos e-segélyhívó rendszerek a 112-es segélyhívó szolgálattal lesznek automatikusan kapcsolatban, ami arra hivatott, hogy baleset esetén azonnali segélyhívást indítson a központba, aminek okán lényegesen hamarabb megérkezik a segítség és az orvosi csapat a baleset helyszínére, amivel sok élet megmenthető!