e call e segelyhivo hogy mindenki hazaerjen

Szombathelyre és Miskolcra fut be a 112-es segélyhívás


Sokan találgatták eddig, hogy milyen okból kerül a 112-es segélyhívó központja Szombathelyre és Miskolcra. A BRFK nyilatkozatából az derül ki, hogy a legfőbb szempont a munkaerő teremtés. Nagy kérdés, milyen következményei lesznek annak, hogy egy budapesti baleset, vagy bűncselekmény során a segélyhívás a két vidéki város valamelyikébe fut majd be és onnan irányítják központilag a kerületi egységeket. A közelmúlt tapasztalatai alapján a most még Budapesten működő központ nagyon gyakran hosszú percekig elérhetetlen, ha felveszik a telefon és fogadják a hívást, akkor pedig további időbe telik, míg a segélyt kérőt a megfelelőhelyre irányítják, kapcsolják.


Az új központok beindításával állítólag éppenséggel a szinte azonnali hívásfogadást kívánják elérni és természetesen azt, hogy a megfelelő segítség a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre tudjon érkezni. Ezt mind elérhetőnek gondolják a rendszer megújulásával, ennek megfelelően fog megújulni hazánkban is az egész Európára kiterjesztendő 112-es segélyhívó. A központi rendszer magában foglalja majd a 105-ös, 104-es és 107-es hívószámot, tehát nem lesz szükség külön a mentőket, a katasztrófavédelmet, vagy a tűzoltóságot hívni.

A rendszer kiépítése, az hogy Szombathelyre és Miskolcra fut majd be a 112-es segélyhívás és ekét helyen építik fel a megfelelő infrastruktúrát hozz. 2,7 milliárd forintba kerül, valamint 5 milliárd forint uniós pénzzel kiegészítve lesz meg az erre szükséges pénzösszeg. Az Egységes Segélyhívó Rendszer működése egy abszolút teljes körű infokommunikációs rendszeren alapszik, melynek megvalósulásával lehetővé válik egy komplex készenléti szervi együttműködés, ráadásul teljes körű hangkapcsolattal és valós idejű adatátvitellel a résztvevők között. A segélyhívó rendszer kezelni tudja nem csak a telefonos rendszereket, de az internetes, SMS, MMS, eCall csatornákat is.

A központban dolgozó diszpécserek munkája sokkal könnyebb lesz azzal, olyan helyzetben, amikor nehezebb eldönteni, melyik szervet kell azonnal riasztani és a helyszínre irányítani, egy konferenciahívással minden érintettel egyszerre és azonnal tárgyalni tud, a befutott adatokat minden résztvevővel egyszerre meg tudja osztani és ezzel egyszerűsödik, valamint felgyorsul az irányítási, összehangolási munka. Végül is a tervezett újításnak ez a legfőbb célja, hogy a segítségnyújtás válhasson, valamint az sem mellékes, hogy e módszerrel az eddiginél jóval könnyebben ki tudják majd szűrni a valótlan hívásokat.

A szombathelyi és miskolci állomásépületek már a múlt év tavaszán elkészültek, ezzel mindkét városban egyenként 110 újmunkahely jön létre, de csúcsidőben a két központi épületben egyidejűleg 850 embert fognak foglalkoztatni. A segélyhívó call center munkatársait úgy fogják kiválasztani, hogy mind alkalmasak legyenek a nemzetközi protokoll elvárásai és követelményei szerint végezni munkájukat, amellyel rengeteg időt lehet megtakarítani, hiszen ezek a dolgozók olyan kérdéseket tudnak a hívónak feltenni, mely alapján rögtön ki lehet szűrni a kamuhívásokat.

Felmerülnek persze menet közben különféle kérdések és problémák, mint például az, hogy mennyire lesz hasznos, vagy épp hátráltató tényező az új rendszerben a BRFK által pár éve elvégzett informatikai fejlesztés, melynek eredményeként a térfigyelő kamerák mellett Budapest digitális térképe, sőt az EDR rádiós rendszer is be lett kapcsolva a kommunikációs körbe. Sokan úgy gondolják, hogy ez a kiszélesített kör, miután egy plusz lépcsővel bővül a rendszer, netán meghosszabbíthatja és esetleg megnehezíti az intézkedési, eljárási időt.

Azt sem tartják kizártnak, hogy így bizonyos esetekben az ügyintézés nehézkesebbé válik, ráadásul az ESR rendszer kiépülésével egyidejűleg a rendőrség keretein belül megtörténik a központosítás, az eddig ügyeletes tisztként dolgozók átszervezése. Nem lehet tudni azt sem, hogy működnek majd a személyes ügyintézések, mit megbonyolíthat a 112-es központi számon való bejelentés vidéki központba történő irányítása, mert ennek ellenére, ha például ellopják az autónkat, azt személyesen mindenképpen be kell jelenteni nyilván a lakóhelyünk szerinti illetékes kapitányságon.