e call e segelyhivo hogy mindenki hazaerjen

Európában egységes lesz a 112-es segélyhívás


Az Európai Parlament általi döntés miatt 2015-től egész Európában egységes lesz a 112-es segélyhívó rendszer. Erről az EP közlekedési és idegenforgalmi bizottsága hozott döntést és a fő cél az volt, hogy ezzel bevezessék az Unió egész területére ezt a bizonyos segélyhívó rendszert, mégpedig úgy, hogy mindenhol egységes legyen. Ez az egységes rendszer ugyan úgy a 112-es segélyhívón lesz elérhető, viszont uniós feltételek mellett, így mindenképpen megéri, hiszen az Unió egész területére érvényes, és ha bármi probléma érne minket, akkor mindenhol tudjuk használni a 112-es számot.


Ráadásul minden uniós tagállamnak ki kell alakítania ezeket a központokat és válaszpontokat. Ez a segélyhívó rendszer az Unió egész területét felöleli és a legjobb benne, hogy mindenki által könnyen elérhető, ami nagyon sokat segít. A központok több formátumban tudják fogadni a segélyhívásokat, ide tartozik például az MMS vagy az SMS, de az e-segélyhívás a legfontosabb, mert ez akkor is automatikusan életbe lép, ha a sérültek állapotuk miatt nem képesek manuálisan jelzést leadni.

Amint beérkezik a segélyhívás, a diszpécserek értesítik a helyi hatóságokat és azok azonnal megkezdik a mentést, utasítást adnak az egységeknek, hogy menjenek ki a helyszínre, így minél hamarabb meg tud érkezni a segítség. Természetesen az, hogy egységes lesz mindenhol a segélyhívás, nagyon sokban segíti mind a mentést szervezők mind a mentést végzők munkáját is.