e call e segelyhivo hogy mindenki hazaerjen

E-segélyhívó árak - Mennyibe kerül az E-call?


2015 őszétől az egész Unióra vonatkozóan kötelezően kiterjesztik az e-segélyhívó berendezés alkalmazását, a rendszer használatát. A törvény igen kedvező hatással lehet a közutakon történő nagyon nagyszámú balesetek tekintetében, hiszen az a dolog lényege, hogy a 112-es segélyhívó számra egy baleset során automatikusan leadja a szerkezet a segélyhívást, ezzel pedig jócskán lerövidíthető a segítség helyszínre érkezése.


Az uniós államok között Romániában már meg is történt a hálózat működtetéséhez szükséges infrastruktúra megépítése, melyet náluk a Különleges Telekommunikációs Szolgáltatások állami szervezete támogat. Náluk mér ez év elejétől meg is vásárolható az a berendezés, melynek a járműbe való beépítése kell a segélyhívó szolgáltatás működéséhez.

Az e-segélyhívó árak még persze az indulásnak megfelelően nem véglegesek, de támpont, hogy mekkora nagyságrenddel lehet majd nálunk is kalkulálni. Az e-segélyhívó beépítendő része, maga a készülék jelenleg 50-150 euró között mozog, ami nem több mint maximum 45 ezer forint, ennyit mindenkinek meg fog érni az, hogy az életét mentheti meg ez a találmány. Ebben az árban már benne van a működéshez szükséges SIM-kártya is, melyet bármely mobil szolgáltatótól be lehet majd szerezni. Ráadásul a berendezés olyan formában is piacra kerül majd, ahol video és mikrofon is tartozéka lesz a berendezésnek.

Az e-call árak tehát egyáltalán nem teszik lehetetlenné annak beszerzését, egyébként 2015-től az új autókat csak ezzel a felszereléssel együtt lehet majd értékesíteni.

Mindenkinek megéri pár tízezer forint, hogy legalább olyan szempontból teljes biztonságban keljen nap mint nap útra, hogy amennyiben valami sajnálatos baleset éri, akkor bár hol is van az országban, vagy Európában, szinte azonnali segítségre számíthat, ami pedig valóban életmentő lehet.